Lisans


3 Temmuz 1992 tarihinde Kütahya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi altında kurulan  DPÜ İktisat Bölümü, iktisat teorisi ve uygulamalı istatistiksel yöntemler eğitim ve öğretiminde Türkiye’nin önde gelen lisans programlarından biridir. İktisat Bölümünün lisans programında öğrencilere sınırlı kaynakların insan ihtiyaçlarını karşılamak için etkin şekilde kullanılması, üretim ve bölüşüm ile ilgili konularda uygulamada ortaya çıkacak sorunları anlama ve analiz yeteneği kazandıracak teorik ve analitik bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır. Programda ilk dört dönem iktisadi teori, matematik ve istatistik konularında güçlü bir altyapı oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede lisans programının ilk iki yılı büyük ölçüde zorunlu derslerden oluşmaktadır. Üçüncü ve dördüncü yıllarda ise program ağırlıkla seçmeli derslerden oluşmaktadır. İlk yılını başarı ile tamamlayan öğrencilerimizin, genellikle üçüncü ve dördüncü yıllarında olmak üzere, bir akademik yılı yurtiçi veya yurtdışında bölümümüzün işbirliği içinde (Farabi/Erasmus değişim anlaşması) olduğu üniversitelerde geçirme fırsatları vardır. Bu üniversitelerden aldıkları dersler, koşullar sağlandığı sürece öğrencinin ders programına sayılmaktadır. İktisat Bölümü, yüksek öğretimde İktisat Bilimi alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp program yeterlilikleri sağlandığında İktisat Bilimi alanında lisans derecesine sahip olunur.

Lisans düzeyinde verilen eğitim akademik kariyer için bir temel oluşturma yanında kamu ve özel sektörde uzman araştırmacı ve yönetici düzeyinde görev alabilecek elemanlar yetiştirmeye yöneliktir. Bölüm mezunları işgücü piyasasında İktisatçı olarak aranırlar. Bölümün mezunları çeşitli kamu kuruluşlarında ve bankalarda müfettiş ve araştırıcı olarak çalışabilmektedir. Ayrıca "Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir" olarak çalışma imkanları mevcuttur.

İktisat Bölümü, 2020-2021 öğretim yılı itibariyle, 5 Profesör, 2 Doçent, 7 Dr. Öğr. Üye ve 8 Araştırma Görevlisinden oluşan öğretim elemanı kadrosu ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bölümde yüksek lisans, doktora ve lisans düzeyinde eğitim verilirken, lisans düzeyinde örgün ve ikinci öğretim olarak 2021 yılı itibariyle toplam 937 öğrenci, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ise toplam 138 öğrenci öğrenime devam etmektedir. Bölümün öğrenim süresi 4 yıldır. Bölümde İktisat Teorisi, İktisat Politikası, İktisat Tarihi ve İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat olmak üzere dört adet anabilim dalı bulunmaktadır.  

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2021, Salı